Bij het ouder worden gebeurt er veel in je gezicht. Er verschijnen meer rimpels in de huid en de vorm van je gezicht verandert geleidelijk. Bij het verouderingsproces slinkt het bot en treedt er botverlies op. Dit gebeurt op verschillende plaatsen in de schedel en daardoor verandert de schedel van vorm. Tevens is er volumeverlies in vetweefsel van het gezicht. De schedel en het vetweefsel zijn de basis van het gezicht. Heb je bijvoorbeeld hoge, aanwezige jukbeenderen? Dan zit er op die plek in de schedel en in het vetweefsel veel volume. Bij het ouder worden neemt het volume af, waardoor je gezicht een andere vorm krijgt. De huid gaat hangen en de spieren krijgen meer ruimte om te bewegen, waardoor rimpels sneller ontstaan dan vroeger.

De veranderingen in het gezicht kunnen je een onzeker of ontevreden gevoel geven. Bovendien ondergaat jouw uitstraling een transformatie door het verouderingsproces; je ontwikkelt een vermoeide, boze of treurige uitstraling. Een holistische behandeling kan jouw energieke en frisse uitstraling teruggeven.

Een holistische behandeling richt zich op alle elementen van het gezicht. Van botten en vetweefsel tot aan spieren en huid. Van het voorhoofd en de wenkbrauwen tot aan de mondhoeken en de kin. Want als je alleen een rimpel wil laten behandelen, ben je dan over een tijd nog steeds tevreden? Of stoor je je dan aan andere gedeelten van je gezicht die zorgen voor een vermoeide of norse uitstraling? Tijdens een intakegesprek met een cosmetisch arts zal de arts dit samen met jou achterhalen.

Een bekwame cosmetisch arts zal tijdens het intakegesprek de nadruk leggen op jouw wensen en behoeften. Het is belangrijk om goed inzichtelijk te krijgen waar jij je aan stoort. Een cosmetisch arts houdt daarom vaak letterlijk en figuurlijk een spiegel voor. Hij wil met jou achterhalen waar nu écht jouw behoeften en ontevredenheden liggen, zodat je na de behandeling tevreden bent én blijft. Stel je daarom open tijdens het intakegesprek, vertel je twijfels, vertel heel duidelijk wat je gedachten zijn, wees realistisch en laat je vooral adviseren.
Voorbeeld aanpak holistische behandeling
Samen met de cosmetisch arts stel je een behandelplan op. Daarin stellen jullie onder andere vast wat je met de behandeling wil bereiken en hoe dat gaat gebeuren. Je zal dan ook veel uitleg krijgen. Zo zal de cosmetisch arts die holistisch te werk gaat, vertellen dat hij niet direct begint te behandelen bij het probleem. Het probleem gaat namelijk verder dan de oppervlakte. Het begint bij de botten en het vetweefsel. Door alle elementen van het gezicht erbij te betrekken, is de kans op een natuurlijk ogend resultaat het grootst. Een voorbeeld:

Hoe het wel moet
Stel, je krijgt een fillerbehandeling voor hangende mondhoeken. Dan vult de arts eerst de jukbeenderen en zo nodig de slapen voor meer volume. Op die manier wordt de huid omhoog getrokken. Vervolgens komt de kin aan bod en als laatste de mondhoeken en marionetlijnen. Het resultaat: mondhoeken die zorgen voor een zachte en energieke uitstraling.

Hoe het niet moet
Als de cosmetisch arts alléén de mondhoeken behandelt met een filler, wordt het op die plek zwaarder en gaat de huid juist hangen. Richt je dus op het hele plaatje voor een natuurlijk resultaat.

Het gesprek dat je voert met een cosmetisch arts is dus belangrijk. Hij mag een kritische blik hebben en iets anders adviseren dan je in eerste instantie in gedachte had. Als het maar aansluit op jouw wensen én realistisch is. Een goede cosmetisch arts kan altijd onderbouwen waarom hij wel en niet voor bepaalde keuzes zou gaan. Stel je vragen dan ook gerust. Geeft de arts je ook nog een goed gevoel? Dan ben je op de goede weg. Twijfel je? Elk intakegesprek is vrijblijvend. Bij twijfel kun je altijd bij een andere arts een intakegesprek aanvragen.

Artikel mede tot stand gekomen door cosmetisch arts Paul Wijffels.

NL-JUV-2150044 | datum van goedkeuring: April 2021