HOE ZOEK IK NAAR EEN GESCHIKTE COSMETISCH ARTS?

Een cosmetisch arts uitkiezen doe je niet zomaar. Het is erg belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de arts die fillers bij je inbrengt, dat hij een natuurlijk resultaat levert en dat hij weet hoe te handelen mocht er een complicatie optreden. Het gaat tenslotte om je gezicht. Let daarom op de volgende factoren bij het uitkiezen van een geschikte cosmetisch arts:

Je kunt bij de cosmetisch arts op een aantal dingen letten

Is de cosmetisch arts aantoonbaar bekwaam in injectables (fillers en spierontspanners)?
Dit kun je bijvoorbeeld controleren via de NVCG, de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde. Dit is de wetenschappelijke beroepsvereniging voor cosmetisch artsen.

Heeft de arts de titel ‘Cosmetisch arts KNMG’?
Dit is een beschermde titel en dat betekent dat de arts bekwaam is om fillers in te brengen. Deze titel is in 2020 ingevoerd. Een aantal artsen hebben de titel in 2020 behaald via een overgangsregeling omdat zij al zeer ervaren waren. Sinds 2021 is er de mogelijkheid voor alle cosmetisch artsen om deze titel te behalen via een gespecialiseerde opleiding van 2 jaar.

Is een arts geen Cosmetisch arts KNMG kijk dan of de arts is aangesloten bij een andere wetenschappelijke beroepsvereniging zoals NVVCC (Nederlandse Vereniging Voor Cosmetische Chirurgie), NVEPC (Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie) of de NVCD (Nederlandse Vereniging Cosmetische Dermatologie).

Ervaring kan veel zeggen over een cosmetisch arts. Een cosmetisch arts in opleiding doet al veel ervaring op. Zo moet hij of zij na het artsexamen tijdens de aanvullende studie Cosmetische Geneeskunde onder andere twee jaar lang meelopen in een kliniek, stages lopen en minimaal 600 behandelingen per jaar uitvoeren. Hoe je kunt controleren of een arts deze opleiding heeft gevolgd? Door na te gaan of de arts aangesloten is bij Stichting Opleiding Cosmetische Geneeskunde (SOCG). Dit is de speciale opleiding tot cosmetisch arts KNMG.

Heb je tijdens en na een gesprek met de cosmetisch arts een goed gevoel? Als er iets niet naar tevredenheid is, kun je dan bijvoorbeeld ook vragen stellen aan deze arts? Geeft de arts je het gevoel dat de behandeling veilig wordt verricht en krijg je voldoende informatie? Luistert de arts naar je én geeft hij of zij ook adviezen in bredere zin? Dat laatste is erg belangrijk. Het gaat om de expertise. Een betrouwbare cosmetisch arts werkt niet op de ‘u-vraagt-ik-prik-manier’, maar zal in een oogopslag zien wat de beste aanpak is om tot een mooi eindresultaat te komen.

De arts zal dan ook uitleggen dat een goede fillerbehandeling meestal niet bestaat uit alleen maar een rimpel inspuiten. Want ouderdomsverschijnselen komen simpelweg nooit alleen.Hij kijkt naar wat hij kan doen voor dat ene verschijnsel, maar ook naar wat hij kan doen om de veroudering te vertragen en de verzakking van de huid te stoppen. Hij beoordeelt je hele gezicht, het resultaat dat je wil en zal daar zijn behandelplan op aansluiten. Dit wordt ook wel de meer holistische aanpak genoemd. De full face approach.

De cosmetisch arts schept een realistisch beeld van wat je kunt verwachten en zal alles wat hij zegt kunnen onderbouwen. Je gaat terug naar normaal voor jouw leeftijd. Je zult niet het gezicht krijgen van je 17-jarige zelf.

Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de kliniek. Voordat je een fillerbehandeling ondergaat, zul je een aantal keer in de kliniek komen. Bijvoorbeeld voor een eerste consult en een intakegesprek. Je kunt dan ook opletten of de kliniek bijvoorbeeld een manager heeft die controle houdt op ieders handelen binnen de kliniek. En heeft de cosmetisch arts een assistent, zodat de arts zich hoofdzakelijk kan richten op de fillerbehandeling en niet op bijzaken?

Als een kliniek een hoge prijs hanteert, is de kwaliteit dan standaard ook hoog? Dat is moeilijk te zeggen. In principe geldt dat een goede kliniek en een goede cosmetisch arts niet een bodemprijs zullen vragen. Vaak zit er een heel bedrijf achter met verschillende afdelingen die allemaal werken aan kwaliteit en veiligheid voor jouw behandeling. Dit allemaal om de beste service te bieden aan hun klanten.

Informeer over de filler waarmee de arts werkt en welke firma deze filler produceert. Stel gerust vragen aan de arts waarom hij met dit filler-merk werkt. Een betrouwbare firma met een goed product biedt bijvoorbeeld trainingen aan artsen, zodat de arts het product op de juiste manier kan toepassen bij jouw fillerbehandeling. Tevens zal een betrouwbare firma ook veel studies uitvoeren en publiceren om de mate van veiligheid en betrouwbaarheid van haar fillers aan te tonen.

KRITISCHE BLIK

Wees kritisch en ga met een goed gevoel een fillerbehandeling in. Heb je al eens fillers laten zetten en wil je steeds meer? Wees er alert op dat je er niet in doorslaat. Te veel fillerbehandelingen kunnen een onnatuurlijk resultaat opleveren. Een bekwame cosmetisch arts zal jou daarop wijzen. Wil je iets weten? Stel je vragen altijd tijdens een intake of ander gesprek bijvoorbeeld tijdens een controle, dat je hebt met de cosmetisch arts. Wees hierin niet terughoudend. Een betrouwbare cosmetisch arts zal begrip hebben voor al jouw vragen. Ook de kritische.

Artikel mede tot stand gekomen door cosmetisch arts Ludy Holst van Van Lennep Kliniek.

NL-JUV-2150012 | datum van goedkeuring: februari 2021