Wie denkt zijn of haar huid te zien verouderen, ziet eigenlijk een vermindering van volume en verandering van de volumeverdeling in het gezicht. Dit leidt uiteindelijk tot rimpels. Deze rimpels ontstaan echter niet doordat de huid ouder wordt, maar door een gevolg van volumeverlies in het gezicht. Gelukkig is dit een probleem dat aangepakt kan worden. We leggen je uit hoe het werkt.

De huid maakt door de jaren heen steeds minder collageen aan. Daardoor wordt de huid slapper en minder elastisch en komt minder strak om de onderliggende structuur van het gezicht te liggen. Het gevolg: rimpels. Er bestaan natuurlijk crèmepjes die bedoeld zijn om de elasticiteit van de huid te bevorderen, maar deze kunnen er niet voor zorgen dat de huid meer collageen aan gaat maken. Daarnaast ligt de voornaamste oorzaak van rimpels onder de huid, bij het vetweefsel en de botstructuur van het gezicht.
Als de veroudering intreedt zijn er twee dingen die verminderen: vetweefsel en botweefsel. Beide nemen af in volume en daarnaast verandert de verdeling van de weefsels over het gezicht. Dit kun je zien als twee processen die een versterkende werking hebben op elkaar. Vetweefsel, met daaroverheen de huid, vormt de bovenste laag van je gezicht. Die ligt als het ware op de laag eronder: de botstructuur. Wanneer de onderste laag verandert, verandert de bovenste laag dus mee. Op die manier zorgen deze twee lagen samen voor de vorm van je gezicht. Wanneer volumeverlies in beide lagen optreedt, raakt de vorm van het gezicht uit balans en ontstaan rimpels. Een crème kan hier dus weinig tegen doen, maar Juvéderm® fillers kunnen dat wel. Door die op de juiste plaatsen in te zetten ga je verloren volume, en als gevolg daarvan de vorming van rimpels, tegen. Klinkt logisch, toch? Maar wat verandert er nou precies in die twee lagen?

De vorm en onderliggende structuur van je gezicht wordt grotendeels bepaald door de vorm van je botten. Als je ouder wordt, worden je botten minder sterk. Ze zullen op bepaalde plekken afnemen in volume, maar op andere plekken juist uitzetten. Onder andere rond de kaaklijn verandert de structuur van de botten, waardoor de kaaklijn minder sterk wordt geaccentueerd. Samen met veranderingen van de botstructuur op andere plekken in het gezicht leidt dit tot wat aan de buitenkant van het gezicht te zien is als volumeverlies. Ook kan dit ertoe leiden dat je uitstraling verandert en dat je bijvoorbeeld een wat verdrietige of boze blik krijgt. Volumeverlies en verandering van de botstructuur is niet tegen te gaan, maar het verloren volume kan wel worden vervangen. Het inzetten van Juvéderm® fillers op plekken waar van nature meer volume zat, kan compenseren voor volumeverlies. De filler bootst eigenlijk de botstructuur na, waardoor een frisse uitstraling behouden kan worden.

De tweede verandering vindt plaats in vetweefsels onder de huid. Ook dit neemt door de jaren heen af in volume. Daarnaast zorgt zwaartekracht ervoor dat vet zich als je ouder wordt langzaam kan verplaatsen. Door deze herverdeling van vet raakt een ouder wordend gezicht uit balans. Ook hier treedt volumeverlies op, wat dus wordt versterkt door het volumeverlies in de botstructuur. Door fillers in te zetten om zowel volume bij het botweefsel als bij het vetweefsel te herstellen, recreëer je dus de oorspronkelijke vorm van je gezicht. Ook al kun je het proces van veroudering dus niet tegengaan, je kan door het gebruik van fillers op de juiste plaatsen wel volumeverlies compenseren. Zo kun je het krijgen van een chagrijnige of verdrietige uitstraling voorkomen.

Fillers kunnen niet alleen verloren volume vervangen, maar kunnen er ook voor zorgen dat de huid een boost krijgt. Juvéderm® Volite richt zich specifiek op het verbeteren en hydrateren van de huid*. Dit stimuleert collageenaanmaak, waardoor het natuurlijk elastisch vermogen van de huid gestimuleerd wordt.

Balans is key
Bij het opstellen van een behandelplan is het van belang om te kijken naar het gezicht als geheel en niet naar individuele zones. Uiteindelijk wil je de balans van het gezicht herstellen, en door het behandelen van een individuele zone kan het gebeuren dat die balans juist verstoord wordt. Een bekwaam arts zal daarom naar het gehele gezicht kijken en op basis daarvan samen met jou een behandelplan opstellen. Door de gepatenteerde Vycross™ technologie van Juvéderm zullen de fillers met je eigen weefsel integreren, wat resulteert in een natuurlijke uitstraling** en een langdurig resultaat***. Op deze manier kan Juvéderm verloren volume compenseren en zo zorgen voor minder rimpels en een jeugdigere look.

NL-JUV-2150067 | datum van goedkeuring: April 2021